Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

 

Kıl Dönmesi Nedir?

Kılların normal bulunmaları gereken yerin dışında cilt ve cilt altına doğru ilerleyerek hastalık oluşturma durumuna verilen isimdir.  Kıl dönmesi hastalığı vücudun tüm bölümlerinde görülebilir. Genellikle genç yetişkin bireylerde özellikle erkeklerde kuyruk sokumu lokalizasyonunda sıkça görülebilmektedir.  Düşünülenin aksine sadece o bölgede yer alan kılların yanı sıra ense ve sırttan dökülen kıllarda hastalığa neden olabilmektedir. Hastalık yıllar içerisinde yavaş bir biçimde gelişmektedir. Bazen çamaşırı kirleten bir akıntı bazen de ani gelişen bir apse şeklinde kendini gösterebilmektedir.

 

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Hastalığı Nedir?

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hastalığı nedir? Kimlerde daha sık görülür ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilmelidir? soruların Prof. Dr. İlker Sücüllü cevaplandırıyor.

 

Kıl Dönmesi Belirtileri

Hastalık genellikle akıntı, kaşıntı ve lokal hassasiyet gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Daha nadir olarak ani başlayan şişlik ve şiddetli ağrı ile karakterize apse formunda da görülebilmektedir. 

Hastalık en sık olarak kuyruk sokumu bölgesinde rastlandığı için genellikle çamaşıra geçen kötü kokulu akıntı ve bu akıntının neden olduğu lokalize pişik ve kaşıntı gibi şikayetler vardır. Özellikle yaz mevsimlerinde kıl dönmesi alanlarının kapanması ve terleme ile birlikte hastalık ani bir şekilde apseli hale de dönüşebilmektedir.

 

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kılların normalde bulunması gereken yerden farklı olarak cilt altına ilerlemesiyle hastalık ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla düşünülenin aksine bölgede bulunan kıllardan ziyade o bölgeye dökülen kıllardan kaynaklanmaktadır. Bu kıllar zaman içerisinde özellikle kronik travma ile (uzun süre oturma vb.) cilt altına doğru yer değişikliği gösterir ve kistleşir. Başlangıçta çok hafif akıntı şeklinde görülen şikayetler zaman içerisinde daha yoğun, kötü kokulu iltihabi akıntıya dönebilir.

 

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumunda akıntı ve kaşıntı şikayetleri ile kendini gösterir. Başlangıçta kokusuz olan akıntı zaman içerisinde daha yoğun kıvamlı ve kötü kokulu hale gelir. Hastalarımız genellikle çamaşırda kirlenme ve kuyruk sokumunda ağrı/kaşıntı şikayetleri ile başvururlar.

 

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir. Bu cerrahi yapılmadan önce ve sonrasında bölgenin kıllardan arındırılması hastalığın uygulanacak tedavi sonrasında nüks etmesi (yinelemesi) ihtimalini en aza indirir.  Burada odaklanılması gereken en önemli konu cerrahi tedavinin şeklidir. Doku çıkartılan, ve uzun iyileşme süreci gerektiren agresif olarak kabul edilebilecek ameliyat yöntemleri mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Lokal anestezi ile kılların ve kist kavitesinin temizlendiği ve tekrar oluşmaması için girişimde bulunulan yöntemler son derece konforlu bir iyileşme süreci sunmaktadır.

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesi özellikle genç yetişkin bireylerde (erkelerde daha fazla olmak üzere görülen), sıklıkla kuyruk sokumu bölgesinde yerleşim gösteren, kronik, ağrılı ve akıntılı bir hastalıktır. Kıl dönmesi tedavisi de bu hastalığın iyileştirilmesi için kullanılan cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlere verilen isimdir.

 

Kıl Dönmesinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?

Kıl dönmesi hastalığında ameliyatsız, ağrısız tedavi gerçekten mümkün mü? sorusuna Prof. Dr. İlker Sücüllü cevaplandırıyor.

 

Kıl Dönmesinin Lazer veya Fenol Yöntemleri ile Tedavisi

Kıl dönmesinin lazer veya fenol yöntemleri ile tedavisinde başarıya etki eden faktörler nelerdir? sorusuna Prof. Dr. İlker Sücüllü cevaplandırıyor.

 

Lazerle Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?

Lokal anestezi sonrası dışarıda bulunan bacalardan (sinüs orifislerinden) girilerek tüm kavitenin temizlenmesi-kıllardan arındırılması işlemi dikkatle gerçekleştirilir. Bu aşama sonrasında sinüs kist duvarları lazer ile tahrip edilerek işlem sonlandırılır.

Ameliyathane kullanılmadan, poliklinik şartlarında, sadece lokal anestezi ile yapılabilen ve hastanın hemen ertesi gün işine dönebileceği son derece konforlu bir ameliyat yöntemidir.

 

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Kristalize Fenol Tedavisi

Kıl dönmesi hastalığının lokal anestezi ve kristalize fenol yöntemi ile yapılan tedavisi Prof. Dr. İlker Sücüllü gerçekleştiriyor. (+18 yaş için uygundur, ameliyat videosudur ve rahatsız edici görüntüler içerebilir.)

 

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Yorumlar Nasıl Oluyor?

Uygulanan ameliyat “minimal invazif” yani hastaneye yatış gerektirmeyen ve iş gücü kaybı olmayan bir yöntem ise son derece pozitif yorumlar alınmaktadır. Çünkü günümüzde hiç kimse böyle bir hastalık için uzun süre hastanede yatış ve nekahat dönemini kabul etmemektedir. Doku çıkartılan ameliyat yöntemleri özellikle sürekli nüks (tekrar) eden hastalıklar için rezerv olarak tutulmalıdır.

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüm kıl dönmesi hastaları “ameliyatsız yöntem” ya da minimal invazif olarak isimlendirilen tedaviler için uygundur. Hastanın daha önceden kıl dönmesi ameliyatı olmuş olması da bunun için bir engel değildir.

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajları

Eskiden kıl dönmesi için uygulanan büyük kesiler ve dokuların çıkartıldığı yahut kaydırmaların (flap yöntemleri) yapıldığı ameliyatlardan sonra hastalar genel anestezi alarak hastanede yatmak zorunda kalmakta ve gündelik aktivitelerine çok geç dönebilmekteydiler.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde hastaneye yatış olmadan sadece lokal anestezi kullanılarak kıl dönmesi alanı temizlenmekte ve uygulamadan hemen sonra hasta evine gönderilebilmektedir. Uygulama sonrası hemen ertesi gün duşunu alan hasta gündelik işlerine rahatlıkla dönebilmektedir.

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinin Dezavantajı Var Mıdır?

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi, ağırlıklı pratiği proktolojik hastalıklar olan cerrahlar tarafından dikkatle uygulandığında herhangi bir dezavantajı bulunmamaktadır.

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Yöntemleri

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinin esası mevcut kist içeriğinin lokal anestezi altında boşaltılması ve akabinde kist duvarının destruksiyonu (duvarlarının tahrip edilmesi) şeklindedir.

Bu sabit aşama yapıldıktan sonra günümüzde güncel olarak kullandığımız iki temel yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki kristalize fenol uygulaması diğeri ise lazer uygulamalarıdır. 

 

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinde Kristalize Fenol Yöntemi

Aynı lazer yönteminde olduğu gibi sadece lokal anestezi kullanılarak, ameliyathane dışında da rahatlıkla uygulanabilen kıl dönmesi tedavisinde son derece konforlu bir tedavi yöntemidir.

Tüm kıl dönmesi kavitesi etkin bir biçimde kıllardan arındırıldıktan sonra kavite içerisine kristalize haldeki fenol parçacıkları yerleştirilir. İşlem sonrasında hastada herhangi bir ağrı ve acı oluşmaz ve hasta ertesi gün duş alarak günlük aktivitelerine geri dönebilir.

 

Pilonidal Sinüs Lazer Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Günümüzde anal bölge hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan lazer tedavisinin maliyeti kurumlar arası farklıklar göstermektedir. Ülkemizde maalesef yaygın bir biçimde kötü kullanım örnekleri olan lazer uygulamalarının maliyeti uygulayan cerrahın tecrübesine, uygulanan merkeze ve kullanılan cihazın özelliklerine göre değişmektedir. Hastalarımızın bu tür işlemler öncesinde ciddi bir araştırma yaparak karar vermelerini önermekteyiz. 

 

Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir. Yani hastalık bir cerrahın yapacağı müdahale sonrasında geçer. Bazen akıntının azalması geçici bir iyilik hissi yaratabilir ama bu sorunun bittiği anlamına gelmez. Tedavi seçiminde doku kaybı ve dolayısıyla işgücü kaybı olmadan hastalığın geçmesine odaklanılmalıdır.

 

Kristalize Fenol Tedavisi Nedir?

Kıl dönmesi tedavisinde kullanılan kristalize fenol yöntemi, hastaneye yatma gereksinimi olmadan, ağrısız bir biçimde uygulanabilen, işlem sonrası hastanın gündelik aktivitelerine hızla geri dönebildiği  son derece konforlu bir tedavi yöntemidir.

 

Kıl Dönmesi Tedavisi Bitkisel Olur Mu?

Kesinlikle olmaz. Bu tür kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi yöntemleri hastanın vakit kaybetmesine dolayısıyla hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.

 

Kuyruk Sokumu Kıl Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kıl dönmesine yatkınlığı olan veya bu nedenle tedavi edilmiş olan hastalarımıza lazer epilasyon yöntemiyle kıl temizliği önermekteyiz. Bunun dışında zeytin yağlı sabunlarla kuyruk sokumu bölgesinin günlük duşlarda temizlenmesi yeterlidir.

 

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin belirtileri kötü kokulu akıntı bu akıntıya bağlı kaşıntı ve ağrıdır. Erkeklerde ve bayanlarda belirtiler arasında fark görülmez. Ancak bayanlarda cildin daha hassas olması nedeniyle şikayetler biraz daha belirgin hale gelebilir.

 

Makatta Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl dönmesi son derece nadir olarak makatta görülür. Genellikle kuyruk soku bölgesinde görülmektedir. Bunun nedeni de bu bölgenin yoğun kıl içermesi ve travmaya çok açık (uzun süre oturma vb.) olması nedeniyledir.

 

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi Belirtileri

En önemli belirti akıntı ve bu akıntıya bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntı yakınmasıdır. Kıl dönmesi başlangıç döneminde kuyruk sokumunda ele gelen ve hiçbir şikayete sebep olmayan şişlik şeklinde kendini gösterebilir. Zaman içerisinde bu kist enfekte olarak akıntı şikayeti eklenir. Bu akıntının enfekte olması şikayetler daha gürültülü bir hale evrilir ve kötü kokulu iltihaplı süreç başlar.

 

Vajina Kıl Dönmesi Tedavisi

Vajinal kıl dönmesinin tedavisi lokal olarak değerlendirilmelidir. O bölgede genellikle yanlış epilasyon yöntemleri sonrasında başlayan bu şikayetlerin tedavisinde başlangıçta medikal (ilaçlarla) yöntemler kullanılmaktadır. Tedaviye dirençli olgularda ameliyat gerekebilmektedir.

 

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesi tedavisinde tarif edilmiş birçok ameliyat yöntemi bulunmaktadır. Geleneksel olarak doku çıkartılan yöntemlerin yerini günümüzde lokal anestezi ile de yapılabilen, hastaneye yatış gerektirmeyen hastanın ertesi gün işine dönebildiği modern yöntemler almıştır. Kıl dönmesi ameliyatında amaç kistin net olarak ortaya konması, tüm kılların temizlenmesi ve tekrar oluşmasının önlenmesi için kavite içerisine çeşitli uygulamalar yapılmasıdır.

 

Popoda Kıl Dönmesi Ağrı Yapar Mı?

Kıl dönmesi özellikle apseli olduğu dönemlerde çok ciddi ağrı yapar. Bu tür durumlarda acil olarak boşaltılması gereklidir. Apsesiz olduğu dönemlerde de cilt altına yerleşmiş yoğun kılların oluşturduğu kistler nedeniyle ağrı şikayeti yapabilmektedir.

 

Kadınlarda Kıl Dönmesi Nerde Olur?

Vücudun bütün bölümlerinde görülebilen kıl dönmesi en sık olarak karşımıza kuyruk sokumu bölgesinde çıkmaktadır. Bu alanın çukursu yapısı, burada kılların ve iç çamaşırlarındaki pamuklu ürünlerin kolayca birikmesine neden olmaktadır.  

 

Dönmüş kıl nasıl çıkartılır?

Kıl dönmesi ameliyatlarında yapılan işlem bundan biraz daha komplikedir. Ameliyatta amaç dönmüş kılların çıkartılması kadar bu kılların yerleşmiş olduğu yuvanın (kavitenin) de kapatılmasıdır.

 

Makatta kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi hastalığı sıklıkla kuyruk sokumunda görülür makat bölgesi kıl dönmesi hastalığının sık görüldüğü bir alan değildir. Ender olarak görüldüğünde benzer bulgular şişlik-akıntı ve ağrı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki makat bölgesinde bu tip belirtiler anal apsenin de belirtisi olarak görülebilir. 

 

Kıl dönmesi olup olmadığı nasıl anlarız?

Kıl dönmesi bulunduğu alanda sürekli bir akıntı ve bu akıntıya bağlı kaşıntı yakınmaları olur. Bazen hastalığın ilk belirtisi apse şeklinde gösterebilir. Bu durumda da şiddetli bir ağrı, ateş ve ciddi bir ödem görülebilir.

 

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

Tedavide esas amaç hem hastalığın olduğu bölgedeki tüm kılların ve iltihap dokusunun (granülasyon) temizliği hem de bu alanda yeniden bir hastalığın görülmemesi için bu boşluğun kapatılmasıdır. 

 

Evde kıl dönmesi nasıl geçer?

Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.

 

Kıl dönmesine ne iyi gelir?

Burada tamamen kılların cilt altına yerleşmesi nedeniyle gerçekleşen bir durum olması nedeniyle krem veya yenilecek bir maddenin bunu ortadan kaldırması mümkün değildir. Ancak gerek cerrahi tedavi sonrasında gerekse de koruyucu önlem olarak alanı zeytinyağlı sabunlarla temizlenmesi ve dikkatlice yapılacak tüy temizliği (Jilet kullanılmadan) faydalı olur.

 

Kıl dönmesi çıkmazsa ne olur?

Kıl dönmesinin çıkmaması gibi bir durum olamaz. Sadece yetersiz bir biçimde müdahale edildiği anlamına gelir. Eğer bu şekilde müdahale edilirse maalesef hastalık biraz daha ilerler ve daha zor tedavi edilebilir bir hale dönüşebilir.

 

Kıl dönmesi zararı var mı?

Bulunduğu alanda iltihap ile karışık doku zedelenmesine neden olur. Vücut üzerinde sürekli iltihabi bir alan bulunmasına bağlı olarak kronik yorgunluk-halsizlik gibi belirtiler görülebilir.  Ayrıca bazen akıntının ani kesilmesiyle apse gibi hastanın tüm konforunu bozarak acilen müdahale edilmesi gereken bir hale dönebilir.

 

Kıl dönmesi nasıl boşaltılır?

Bu amaçla geliştirilen birçok yöntem bulunmaktadır. Önemli olan hastaya en az zarar verecek, lokal anestezi ile bile gerçekleştirilebilecek şekilde bir operasyon ile kavitenin boşaltılmasıdır.

 

Kıl dönmesi için acile gidilir mi?

Kıl dönmesi hastalığı bazen kıl dönmesi apsesi şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum ağrı, ateş ve ödem gibi son derece gürültülü bir tabloya neden olabilir. Hastalık eğer bu evreye gelirse acilen tedavi edilmesi gerekir.

 

Kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilir mi?

Hastalık hastaneye yatmaya gerek kalmaksızın, lokal anestezi ile ofis şartlarında etkin bir biçimde tedavi edilebilir. Burada önemli olan işlemi gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübesi ve hastanın işlem sonrası önerilere uymasıdır.

 

Prof. Dr. İlker Sücüllü

Yazar: Prof. Dr. İlker SÜCÜLLÜ
Yayınlanma Tarihi: 3 Temmuz 2024
Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2024

 

Önceki BlogHemoroid Tedavisinde Doppler Guided Lazer (HeLP) Yöntemi
Sonraki BlogAnal Fistül Tedavisi

İstanbul’da Ataşehir Medicalpark ve Ataşehir Memorial anlaşmalı hastanelerimizdir. Özel Sağlık Sigortaları (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0545 125 20 20

Prof. Dr. İlker Sücüllü Muayenehanesi: Brandium Residence, Dereboyu Caddesi R5 Blok Daire:32 Ataşehir / İstanbul

 

Prof. Dr. İlker Sücüllü Sosyal Medya Hesapları:

 

Prof. Dr. İlker Sücüllü mobil uygulamasını güncellendi, hemen indirin!

Android Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2024 Prof. Dr. İlker Sücüllü. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA.

Son Güncellenme Tarihi: 18-10-2024 01:29:52
Whatsapp