Pruritus Ani (Anal Kaşıntı)
İçindekiler:
- Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Genel Bilgi
- Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Nedir?
- Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Belirtileri?
- Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Tanıtısı Nasıl Konulur?
- Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Tedavisi
- Pruritus Ani Neden Olur?
- Makat Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
- Makat Kaşıntısı Olduğunda Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Genel Bilgi
Anüsün hemen çevresinde inatçı bir kaşıntı durumudur. Günlük hayatta sıkça rastlanabilen bu durum bazen inatçı ve ilerleyici bir karakter kazanabilir. Anal kaşıntı bazı hastalıkların belirtisi olarak olabileceği gibi bazen de herhangibir neden olmaksızın ortaya çıkabilir.
Paraziter hastalıklar, kıl kurdu, baharatlı yiyeceklerin çokça tüketilmesi, dar kıyafetler giyilmesi, aşırı temizlik takıntısı sonucunda anal bölgenin tahriş edilmesi, allerjik reaksiyonlar gibi nedenlerle anal kaşıntı oluşabilir. Bu gibi durumlar, hastaların tedavi sürecinde de önlem olarak söylenecek dikkat edilmesi gerekenler listesinde bulunmalıdır.
Muayene sırasında kaşıntıya neden durumun cerrahi bir hastalık nedeniyle olup olmadığının anlaşılması gerekir. Hemoroidal hastalık, anal fissür, anal fistül gibi tüm anal bölge hastalıkları anal kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı hissi ancak bu hastalıkların düzeltilmesiyle geçer.
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) tedavisinde öncelikle parazit hastalıkların kaşıntıya sebep olup olmadığı ortaya konmalıdır. Genellikle uygun pomatlar ile etkin bir biçimde tedavi edilebilirler. İnatçı ve uzun süren hastalıklarda ciltaltı enjeksiyon uygulamaları gerekebilir.
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Nedir?
Makat bölgesinde meydana gelen, kişinin konforunu son derece bozan aynı zamanda sosyal olarak da sıkıntı yaşamasına neden olan karşı konulamaz aşırı kaşıntı durumudur.
Pruritis ani (anal kaşıntı) toplumda çok yaygın görülmektedir. Burada kastedilen gündelik hayat içerisinde bazen yetersiz temizlik gibi nedenlerle ortaya çıkan gelip geçici kaşıntıdan ziyade süreklilik arz eden ve bazen de makat etrafında cilt hasarına da neden olabilecek türden kaşıntılardır.
Toplumda erkeklerde daha sık olmak üzere (4 kat) yaklaşık %5 gibi hiç azımsanmayacak bir oranda görülmektedir.
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Belirtileri?
Başlıca belirti makat bölümünde gün içerisinde devamlılık arz eden inatçı kaşıntılardır. Kaşıntı genellikle geceleri uyumayı da engelleyecek tarzda huzursuz edici bir karakterdedir.
Anal bölgenin kendine hassas ince tabakasının hasarlanması sonrasında mevcut şikayetlere akıntı da eşlik edebilmektedir. Makat etrafında oluşacak enfeksiyonlar (mantar - bakteriyel) ve yaralarında oluşmasıyla bir kısır döngü (kaşıntı-yara-kaşıntı) oluşabilmektedir.
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Tanıtısı Nasıl Konulur?
Hastalarımızın mevcut şikayetleri ile konunun uzmanı bir hekime danışmaları durumunda basit bir proktolojik muayene ile teşhis kolayca konulabilmektedir.
Pruritus Ani (Anal Kaşıntı) Tedavisi
Öncelikle anal kaşıntıya neden olabilecek bir makat hastalığının varlığı ekarte edilmelidir. Zira böyle bir durumda kullanılacak kremlerin bir faydası olmayacaktır. Bu durum aşıldıktan sonra anal kaşıntının ciddiyetine göre tedavi planlaması yapılır. Sıklıkla tabloya bir enfeksiyonda eklendiği için bu enfeksiyonu ortadan kaldıracak lokal krem uygulamaları ve kaşıntının kesilmesi için verilecek bir dizi ilaç uygulamaları ile tedaviye başlanır.
Pruritus Ani Neden Olur?
Anal bölgede sıklıkla görülen hemoroidal hastalık (basur), anal fissür (makat çatlağı) ve anal fistül gibi hastalıkların bir belirtisi olarak görülebilir. Ayrıca hiçbir hastalığa bağlı olmaksızın kendiliğinden de ortaya çıkabilir.
Makat Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Makat kaşıntısı sıklıkla sadece bir ilaç ile kontrol alınacak bir durum değildir. Tedavide önerilecek ilaçların yanı sıra biz dizi diyet önlemleri (acı, ekşi, turşu tüketiminin kesilmesi vb.) ve hijyen için özel öneriler de de bulunulur.
Soruyu tersten soracak olursak mevcut durumun daha da kötüye gitmemesi kaşımamaya azami dikkat göstermek gerekir. Bu sayede makatta oluşacak tahriş en aza indirilir ve kısır döngü kırılır.
Makat Kaşıntısı Olduğunda Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?
Eğer şikayetleriniz aldığınız basit hijyen önlemleri ile azalmadıysa, mevcut şikayetlerinize akıntı da eşlik ediyorsa ve 1 haftadan uzun süren yakınmalarınız varsa hastalığın kronik bir hal almasına fırsat vermeden doktora başvurulması gerekir.
Yazar: Prof. Dr. İlker SÜCÜLLÜ
Yayınlanma Tarihi: 5 Mart 2023
Güncelleme Tarihi: 5 Mart 2023